Artrose en Voeding

In mijn e-Book beschrijf ik de  mogelijkheden die je hebt om  meer regie over je leven met artrose te krijgen. In het hoofdstuk Artrose en voeding heb ik het over de rol en invloed van voeding. Want de invloed van voeding op onze gezondheid in het algemeen, maar ook op onze gewrichten is enorm! Hier kun je alvast een deel daarvan lezen. Wil je meer weten, download dan mijn e-Book.

In dit deel neem ik je daarom mee in het begrijpen van artrose vanuit een orthomoleculair oogpunt. Dit is een enigszins technisch hoofdstuk, maar belangrijk en onmisbaar vanuit het grotere plaatje rondom onze conditie. We duiken in de betekenis van orthomoleculair, we gaan het hebben over het belang van de zuurgraad in ons lichaam en over de rol van ontstekingen. Dit alles is beïnvloedbaar door voeding. Net als alle chronische ziekten hebben ook gewrichtsziekten alles te maken met voeding. Naast aandacht voor voedingspatronen vertel ik over de verschillende voedingsstoffen waar wij, als artrose patiënten, met name op kunnen letten.
De orthomoleculaire invalshoek

Aangezien gezondheid en voeding zo sterk met elkaar verbonden zijn en dit mij ontzettend boeit, heb ik de opleiding Orthomoleculaire Voeding en Suppletie van Civas gevolgd. Voordat ik verder ga, is het wellicht handig om de term ‘orthomoleculair’ toe te lichten.

De term orthos komt uit het Grieks en betekent juist, recht, goed of gezond. Moleculair heeft betrekking op moleculen. Orthomoleculair wil dus zeggen: bijdragend aan een goede beschikbaarheid van alle moleculen die het lichaamssysteem nodig heeft.

Het feit dat er een duidelijke link is tussen gewrichtsziekten en voeding is wat mij betreft goed nieuws! Het betekent namelijk dat we door het bewust om te gaan met onze voeding veel invloed op onze situatie hebben. Sterker nog, met voeding pak je de oorzaak aan.

Laten we ons eerst wat verder verdiepen in de moleculaire kant van heupartrose en ontstekingen voordat ik je meer vertel over het orthomoleculair basis voedingspatroon als goed uitgangspunt bij artrose.

 

‘Met voeding pak je de oorzaak van artrose aan’ 

Bij heupartrose is er schade aan of verlies van het laagje kraakbeen tussen de kop en de kom van het heupgewricht. Deze schade zorgt voor een ontstekingsreactie. Naast dat het ons lichaam energie kost om met ontstekingen om te gaan, leiden ze ook tot pijn en ander ongemak. Daarnaast is er ook vaak sprake van minder aanmaak van synoviaal vocht. Dit is de gewrichtsvloeistof die zich in gewrichtsholtes bevindt.

Door kennis over voeding en voedingswaarden op te doen en bewust om te gaan met onze dagelijkse voeding kunnen we voor een deel onze eigen verantwoordelijkheid voor een goede gezondheid nemen. Deze aspecten komen samen in orthomoleculaire voeding en suppletie.

De rol van verzuring

Een van de pijlers van de orthomoleculaire voeding is de verzuring van lichaam, of eigenlijk, het voorkomen hiervan. Want zodra het lichaam verzuurd raakt kan het niet goed meer ontgiften en krijgen vooral westerse ziekten vrij kans en komt het lichaam terecht in een ontstekingsfase. Met de zuur-base balans bedoelen we het in stand houden van de pH-waarde, de zuurgraad van een organisme. Bij een normale gezondheid ligt de zuurgraad van het bloed tussen de 7,37 en 7,45. Door bepaalde functies zoals spijsvertering, beweging, en ademhaling verzuurt het lichaam. Als de zuurgraad van het lichaam te hoog is, is het niet meer in staat goed te ontgiften. Langdurige verzuring kan op een gegeven moment leiden tot o.a. reumatische klachten.

Wil je meer lezen over voeding en artrose, zoals welke invloed stille ontstekingen hebben? Download dan mijn eBook.