Wat is artrose?

Artrose is een degeneratieve gewrichtsziekte die het vaakst voorkomt bij volwassenen van middelbare leeftijd en bij ouderen. Het is de meest voorkomende vorm van artritis (Artritis is een overkoepelende term. Het wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te beschrijven die ontstekingen in jouw gewrichten veroorzaken). Artrose kan in elk gewricht voorkomen, maar komt het meest voor in de knieën, heupen, handen en wervelkolom. De symptomen van artrose zijn onder meer pijn, stijfheid, verminderd bewegingsbereik en zwelling.

De exacte oorzaak van artrose is multifactorieel en wordt niet volledig begrepen. Er wordt echter aangenomen dat het het resultaat is van een combinatie van factoren, waaronder genetica, leeftijd, gewrichtsletsel en obesitas. Al deze factoren leiden echter tot een toename van ontstekingen en afbraak van kraakbeen.

Kraakbeen is een glad, wit weefsel dat de uiteinden van botten bedekt en ervoor zorgt dat ze soepel tegen elkaar kunnen bewegen. Bij artrose wordt dit kraakbeen afgebroken, waardoor de botten tegen elkaar wrijven. Dit kan pijn en ontstekingen veroorzaken. Verder initieert dit een cyclus van meer ontsteking en afbraak van kraakbeen.

Er is vooralsnog geen remedie voor artrose, maar door middel van mindfulness kun leren beter met jouw pijn om te gaan. Triggerpointmassage kun je inzetten om de chronische pijn te bestrijden en door het aanpassen van ons voedingspatroon kun je de progressie van artrose vertragen.

Klachten behorende bij artrose

Pijn en stijfheid zijn typische klachten die bij artrose horen. De belangrijkste klacht is pijn. Meestal gaat het om een doffe pijn, maar bij mij waren het zo nu en dan ook steken. Pijnscheuten in mijn heup en doffe pijn op mijn bovenbeen. De meeste mensen ervaren echter pijn in de lies, uitstralend naar de knie. De pijn wil ook wel ontstaan bij het heropstarten na een rustpauze; de zogenaamde startpijn. De pijn neemt in de loop van de dag vaak toe en kan zelfs ‘s nachts aanhouden. Dit beperkt je nachtrust natuurlijk en zo zijn ook vermoeidheidsklachten deel van het arsenaal aan klachten bij artrose.

De pijnklachten kunnen je behoorlijk beperken in het dagelijks functioneren. De ene dag is de andere niet. Zelfs gedurende de dag kan de pijn in intensiteit wisselen.

Oorzaken artrose

Wat veroorzaakt artrose nu precies? Hier is nog veel onduidelijkheid over. Artsen denken dat er meerdere factoren een rol spelen. Hoe meer van deze factoren een rol kunnen spelen, des te groter de kans op artrose. Leeftijd, een verstoord immuunsysteem en voeding worden gerekend tot de risicofactoren. Maar denk ook aan langdurig zwaar werk, langdurig zittend werk, overgewicht of een beschadiging door een trauma zoals een sportblessure of ziekte. Ook bestaat er een erfelijke aanleg voor het ontwikkelen van artrose.